Mitt liv i Köpenhamn

Mitt liv i Köpenhamn

Hej vänner! Detta är mitt andra inlägg och precis som lovat vill jag idag berätta lite om mitt liv i Köpenhamn och hur min upplevelse har varit att flytta hit som svensk.

Jag flyttade till Köpenhamn för 4 år sedan och var då 24 år. Jag hade precis börjat jobba för ett företag som har kontor både i Stockholm och Köpenhamn och fick resa lite fram och tillbaka. Några månader senare bestämde jag mig för att flytta till Köpenhamn efter att ha blivit förälskad i staden. Valet var ganska naturligt då jag sedan innan pratar flytande danska. Min mamma är dansk och har frenetiskt lärt mig och mina syskon danska när vi var små (detta var tydligen oerhört viktigt för henne). Detta är jag dock väldigt tacksam för. Det har visat sig vara praktiskt att kunna prata danska och det är självklart skönt att kunna kommunicera på samma språk som mina danska släktingar.

Idag bor jag i en mysig lägenhet på Österbro. Österbro är en mycket populär del av staden och består av gamla som nya byggnader, mysiga caféer och restauranger och en del shopping. Jag bor även 5 minuter från parken, vilket är härligt då jag älskar att ha nära till naturen. Lägenheten är en typisk gammal lägenhet med äldre golvplankor, liten toalett och högt i tak. Den är precis lagom till mig.

Något som slog mig när jag först flyttade till Köpenhamn var hur nästan alla cyklar. Köpenhamn är en stad där en cykel är ytterst nödvändigt och användbart. Jag har ännu inte mött någon som inte äger en. I Stockholm har vi självklart också många cyklister men inte alls i samma utsträckning som Köpenhamn. Detta kan bero på att det inte finns lika bra möjligheter att ta sig runt i Stockholm som Köpenhamn i förhållande till att det inte finns lika många cykelvägar. Det är ytterst bekvämt (för att inte nämna billigt och miljövänligt) att kunna cykla till jobbet och andra ställen i staden. Det är väldigt sällan som jag väljer att åka buss, metro eller tåg även om den offentliga transporten är bra.

Sommaren i Köpenhamn är superhärlig. Vi har underbara gågator med shopping och trevliga matställen, båtturer i kanalen och så klart stranden (om vädret är tillräckligt bra). Det mest populära stället i Köpenhamn, som ofta är översvämmat med turister, är Nyhavn. En fin plats i innerstaden som ligger ut till vattnet. Här skiftar alla husen i olika färger och båtar och caféer sträcker sig ut längs med kajen. Oavsett om du är ute efter en kopp kaffe och lite morgonmat eller en kall öl, så är Nyhavn det perfekta stället att gå till. Ett annat populärt ställe i Köpenhamn är Christianshavn. Här kan man sitta vid kanalen och bara njuta av hur vackert allt är. Det har varit flera tillfällen då jag har cyklat hit tidigt om morgonen och ätit min morgonmat just av den anledningen att jag älskar atmosfären.

Köpenhamn har mycket att erbjuda och det finns fortfarande många ställen jag ännu inte har besökt. Men det är det bästa med Köpenhamn, det finns otroligt mycket att se och undangömda platser att upptäcka. Av den anledningen tycker jag om att vara turist i min egen stad och skapa nya upplevelser.

admin