Amalienborg Slott

Amalienborg är ett kungligt slott och samtidigt kungligt residens i Köpenhamn. Christiansborgs slott på Slotsholmen i Köpenhamn är dock formellt det kungliga huvudslottet (huvudresidenset) i huvudstaden.

Slottet har formen av ett palatskomplex bestående av fyra palats. Palatsen uppfördes 1748-1760 i rokoko av Nikolai Eigtved och planerades först för drottning Sofia Amalia på 1600-talet (därav namnet). Efter att ha byggts upp kom dock palatskomplexet först i bruk som ett privat adelspalats, men har varit kungligt residens sedan 1794, då Christiansborgs slott brann ner till grunden.

Amalienborg Köpenhamn - Bild på Amalienborgs slott i Köpenhamn.

Palatsen grupperar sig kring en gård i korsningen mellan fyra gator, som strålar samman på platsen. En av dem löper genom en kolonnad vid två av palatsen. På gården mellan palatsen finns en ryttarstaty, som bekostades av Asiatisk Kompagni år 1770. De fyra palatsen är följande:

  • Christian VIII:s palats (på danska Christian 8:s palæ), bostad för kronprins Frederik av Danmark med familj (sedan 2004)
  • Christian IX:s palats (Christian 9:s palæ), residens för drottning Margrethe II
  • Fredrik VIII:s palats (Frederik 8:s palæ), tidigare bostad för änkedrottning Ingrid av Sverige, nu ombyggt för kronprinsparet
  • Christian VII:s palats (Christian 7:s palæ), receptions- och festlokal

Förutom palatsen, finns väster om slottet kupolkyrkan Frederikskirken (även benämnd Marmorkirken). Den ingick ursprungligen i planen över slottet och området (se mer i artiklarna Frederiksstaden och Frederikskirken). Dessa byggnader och planen ritades av arkitekten Nicolai Eigtved.