Tivoli Köpenhamn

Tivoli Köpenhamn - Tivoli är en nöjespark i centrala Köpenhamn tvärs över gatan från ”Huvudbanegården” som är Köpenhamns centralstation. Parken grundades år 1843 och har utgjort förebild för flera andra nöjesparker med sin blandning av parkmiljö, konsertsal, restaurangutbud, åkattraktioner och uppträdanden. Med över fyra miljoner besökare årligen utgör Tivoli Nordens främsta turistmål (4,1 milj 2005 varav 3,1 under sommaren och 1,0 under jultid).

Bild från Tivoli i Köpenhamn på natten. Tivoli är Köpenhamns centrala nöjespark.

Den äldsta och fortfarande mest åkta attraktionen på Tivoli är ”Rutschebanen” en av världens äldsta ännu fungerande berg och dalbanor, byggd 1914. Över en miljon passagerare upplever årligen denna klassiska åktur. ”Rutschebanen” stod tidigare i Pilsammsparken i Malmö men monterades ned, och flyttades till Tivoli Köpenhamn. På Tivoli finns också en modern berg- och dalbana i stål som heter Demonen. Den är drygt tjugo meter hög och har tre loopar. En annan spektakulär attraktion är karusellen "The Star Flyer" som inte är något för den med höjdrädsla, där sitter man i gungor 80 meter upp i luften med utsikt över Köpenhamn och Öresundsbron.

Du tar dig enkelt till tivoli med tåg från Malmö centralstation, tåget stannar på Köpenhamns centralstation och sedan är det 50m gång till Tivolis huvudentré.